Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Jan en Barbara Geertsema

TS31 'Internos'

'Internos'
'De Waddenzee is de mooiste werkplek van de wereld en vissen één van de mooiste beroepen van de wereld. We zijn trots op ons vak.'

De TS 31 vist met staand want op harder en zeebaars in de Waddenzee en op de Noordzeestranden van de eilanden. Jan en Barbara kiezen bewust voor deze methode waarbij met de hand netten worden uitgezet en binnengehaald.

Het is een kunst om de slimme harders te kunnen vangen. Jan tuurt over het ondiepe wateroppervlakte om vis te spotten. Daarna is het hard werken om het net snel om de vis heen uit te zetten, zonder de vis weg te jagen.

Als het net om de school vissen is uitgezet wordt de vis naar het net gejaagd door in het water te stampen, op het wateroppervlak te slaan en met de boot heen en weer te varen. Daarna wordt het binnengehaald.

Toch springen er ook harders over het net heen naar vrijheid. “Niet erg” zegt Jan, zo houden we ook vis genoeg over voor de volgende generaties. De vis wordt één voor één uit het net gehaald. Kleine opbrengst van hoge kwaliteit vis is het resultaat.

Barbara vertelde in november 2013 bij TEDx Groningen hoe ze visser werd. Haar verhaal is te zien op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=M7F98yRQIRQ&list=PLsRNoUx8w3rP1VF9Sj7XBixT4tRwV5Znx