Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Bart Dekker

BA1 Bart Dekker

Bart Dekker
'Zeegroenten van het Wad, zo uit de wilde natuur vers op het bord.'

De zeegroenten zeekraal en lamsoor groeien in de kwelders, dit zijn buitendijkse gronden die bij hoge waterstanden zoals bij springtij worden overstroomd door zeewater bij.

Bart snijdt al jaren zeegroenten in de kop van Noord-Holland. Het is heel kleinschalig, met de hand, je verstoort de natuur nauwelijks. Het is toch prachtig dat je een top-product aflevert, waar ook veeleisende restaurantkoks graag mee werken.

De kwaliteit van de zeegroente van het wad is altijd heel goed. Het is vers waardoor het langer houdbaar is en het ziet er heel goed uit. Het is ook veel malser dan veel gekweekte lamsoor en zeekraal. Het mooie van zeegroente is dat de planten het zout van zichzelf bij zich houden. Ze hebben het zout nodig omdat het halophyten zijn. Als het droog weer is of oostenwind waardoor ze minder overspoelt worden dan nemen ze nog meer zout op.

Vroeger kon ik in Friesland veel snijden, nu niet meer omdat het natuurgebied is geworden. Er groeit ook minder lamsoor en zeekraal op het West Wad. Dat komt omdat de kwelders niet meer onderhouden worden. Vroeger werd met kwelderonderhoud gezorgd voor zoveel mogelijk opslibbing, voor veiligheid en landaanwinning. Op die jonge sliblaag groeien de zeegroenten optimaal.. Nu gaat buitendijks de zee zijn gang en zie je de zeegroenten langzaam verdwijnen omdat de aanwas van de kwelder te traag is.