Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Ger de Ruiter

WSW1 'Cyclone'

'Cyclone'
'Met de hengel vissen zonder bijvangst, een ecologische en duurzame visserij.'

Ger vist op de Noordzee met een kleine boot en een hengel, echte kleinschalige handlijnvisserij. Hij vist specifiek op zeebaars en kabeljauw. Daarvoor hengelt hij bij wrakken, waarbij hij met zijn bootje voor anker gaat.

Ondermaatse vis gaat direct terug in zee, die heeft 100% kans op overleving en zo heb je geen bijvangst. Met de kleinschalige visserij kan je de visbestanden gezond houden, heb je geen onnodige vervuiling (weinig brandstof) en geen bijvangst, ook niet van zeezoogdieren.

Ger doet graag aan onderzoek mee, zo kom je meer te weten over de vis en veranderingen in de tijd. Als visser zie je wel eens dat de watertemperatuur kan verschillen op plekken dicht bij elkaar, in de ene zone zie je paairijpe vis met hom of kuit in de andere zone niet. Wat zegt dat en hoe zit dat precies? Onderzoek maakt nieuwsgierig en je krijgt antwoorden, al weet hij het antwoord nog niet over het paaien van zeebaars.

De hengel is een actief vistuig, je moet echt met je hengel bezig zijn, anders vang je ze niet. De vis gaat onbeschadigd in het ijs en wordt in uitstekende kwaliteit in de haven gelost.