Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Dirk Albert Blom

TX25 'Everdina'

'Everdina'

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Hugo Schuitemaker

'Vissen met beleid, liever minder vissen om de visserijdruk te verminderen en de toekomst te garanderen.'

Dirk Albert is de eerste garnalenvisser in Nederland die zijn garnalen zelf pelt met een pelmachine. Zijn garnalen zijn ook de enige garnalen die zonder conserveringsmiddelen zijn verpakt. Hij heeft daarvoor het Waddengoud certificaat.

Dirk Albert vist sinds kort met de elektrische puls om de garnaal op te laten springen zodat die in het net terecht komt. Het net is aangepast van een rond net naar een vierkant net dat met veel minder klossen over de bodem rolt. Voorheen waren had hij 34 klossen aan de klossenpees, nu nog maar 9. Het net zweeft boven de bodem zodat het net niet kan haken aan stenen. Alle aanpassingen aan het net hebben samen voor 20% brandstofvermindering gezorgd.

Aan boord wordt de garnaal direct gesorteerd op een band waar water overheen spoelt, zo gaat bijvangst levend terug in zee. De discussie over bodemberoering bekijkt Dirk Albert nuchter: storm en stroming zorgen in de kustwateren voor veel meer bodemberoering dan een garnalennet. Onder water heb je hele zandverstuivingen, dat zie je op het wad gebeuren.

Meer info is te vinden via www.waddenzeegarnaal.com