Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Job en Miranda Bout

TH17 `Scaldis`

`Scaldis`
`Verantwoord vissen is goed rentmeesterschap.`

Job Bout, een vaste vistuigvisser in hart en nieren, vist al meer dan veertig jaar op de Oosterschelde en de Westerschelde op harders, zeebaars en bot met de ringzegen.

Een visser die zich een voelt met de natuurlijke elementen, wind, getijde en het zoeken naar de vis door het turen over het water of hij harders ziet door een kleine rimpeling in het water of kleurverandering.

De visserij is een spel tussen de visser en de vis, waarbij de visser regelmatig de harders ziet wegzwemmen de vrijheid tegemoet. Doordat er gevist wordt met een grotere maaswijdte, kunnen ook de kleinere harders door het net heen zwemmen. Zo blijft het bestand in evenwicht. Dat is goed voor de visser en het visbestand en de natuur.

Met de zegen worden er geen andere vissoorten gevangen dan bovengenoemde. Het is een selectieve visserij.

De zegenvisserij wordt al 3 generaties lang door de familie Bout  uitgeoefend en de volgende generatie staat al klaar om dit prachtige beroep te mogen uitoefenen.

Een aantal weken in het jaar werkt hij mee aan visserijonderzoek in opdracht van Imares, Inbo en Universiteit Trier zodat de visbestanden  en omstandigheden op de Westerschelde en de Zeeschelde duidelijk in beeld komen.

De foto’s zijn gemaakt door Gees van Hemert.