Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

mee op zee met goede vissers

Demonstratievissers zijn beroepsvissers die hun visvergunningen op een nieuwe manier gebruiken. In plaats van zo veel mogelijk vis te vangen en die te verkopen op de visafslag verdienen deze vissers hun geld door burgers mee te nemen het Wad op. Ze laten de natuur zien zoals die zich aandient voor het oog van de visserman: vogels, zeehonden, schelpenbanken, zeewier, eb & vloed. En natuurlijk: verse vis! De gasten kunnen zien hoe de verschillende vistuigen werken en proeven van de verse vangst.

 De Wadvistochten vanuit Lauwersoog gaan nog een stapje verder. Geïnteresseerde burgers kunnen mee met een traditionele beroepsvisser die vooral van de visvangst leeft. De gasten ervaren in de praktijk hoe de ambachtelijke wadvisserij in zijn werk gaat. Zo delen de vissers hun kennis en vaardigheden met een brede groep geïnteresseerden. Wie nog een stap verder wil gaan kan zelfs een trainingsprogramma tot Wadvisser volgen. In dat trainingsprogramma komen ook het verwerken en roken van vis aan bod. De vissers willen het ambacht in leven gehouden en doorgeven aan volgende generaties.

 De Wadvistochten, het trainingsprogramma en de fileercursussen zijn onderdeel van het project 'Vakmanschap in de Kustvisserij' dat door het visserijbedrijf TS31 is uitgevoerd met steun uit het Europees Visserij Fonds (EVF)