Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Han Ypma

WR244 'Margretha Hendrika'

'Margretha Hendrika'
'ZeeVerse Vis is blauw
Vis met de seizoenen mee en laat vis die kuit heeft met rust.'

Han vist ’s nachts op tong want overdag graaft de tong zich in het zand en ’s nachts gaat ie zwemmen. De netten zijn wijdmazig waardoor jonge tong meteen kan ontsnappen. Na een trek van maximaal 1 uur komt de tong in kleine hoeveelheden, spartelend van versheid en onbeschadigd aan boord.

Rustig vissen met korte trekken geeft de beste kwaliteit. En de bodemberoering is op die manier minimaal. Door de week lost Han de vis in IJmuiden en aan het einde van de week in Den Oever.

Door twee keer per week te lossen wordt de vis steeds supervers aangeland in kleinere hoeveelheden die direct de markt op kunnen. De vis van donderdagnacht wordt een paar uur later al in Den Oever gelost en gesorteerd.

Een deel van de vis wordt aan de kade vanaf het schip aan particulieren verkocht. Het mooie van deze kleinschalige manier van werken is dat je met een kleine boot (24 meter) en een licht vistuig weinig onkosten hebt en toch het hoofd boven water kan houden.

Han vist met de seizoenen mee en laat de tong die kuit heeft ook met rust. Daarom vangt hij tong, schar, schol, poon in de zomer en garnalen en kabeljauw in de winter.