Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Hans en Simon Kay

WR4 'Simon Johannes'

'Simon Johannes'

De gebroeders Simon en Hans Kay hebben het visserijbedrijf overgenomen van hun vader. Die ging vissen op paling met een paar kleine fuiken langs de Afsluitdijk bij Den Oever, gewoon vanaf de kant.

Je kon toen nog overal op de Afsluitdijk parkeren en de fuiken werden bij laagwater met waadpak aan gelicht. “We moesten de stokken die dieper stonden zwemmend erin zetten. Dat zat nooit heel stevig en bij stormweer ging het vaak mis. Maar de vangst was goed, zeker 15 pond aal per kleine fuik, soms zelfs wel 100 pond, in zo'n klein fuikie. Dat kan je je nu niet meer voorstellen.”

De aalvisserij op het Wad is eigenlijk niet meer rendabel. Dankzij de wolhandkrab hebben de broers nog wel een redelijke visserij. “Voor wolhandkrab moeten de fuiken juist smerig zijn. We maken de fuiken dus niet meer schoon en vangen daardoor nog minder aal. Maar de wolhandkrab is nu belangrijker. En zo dragen we misschien ook een beetje bij aan het aalherstel.”

Respect voor de natuur is de broers van jongs af aan meegegeven. “Een visserman moet het doen met wat de zee geeft, dat heb je als mens niet voor het zeggen. Dus: meegaan met de natuur en niet het onderste uit de kan willen hebben.” Zodoende hebben de broers ook met netjes en kubben gevist en 30 jaar lang een sportvisboot gehad om in de weekeinden met hengelaars het Wad op te gaan.

Onderzoek en beheer

De broers werken daarnaast mee met de glasaalbemonstering voor de sluizen van Den Oever en het uitzoeken van bijvangst van Noordzeevissers in opdracht van Imares.

“Onderzoek is belangrijk om de goede maatregelen te kunnen nemen. Helaas worden er verkeerde besluiten genomen, terwijl de kennis er wel is. Zie de waterzuivering: Het is heel goed dat er minder gif in het water zit, maar nu willen ze ook alle voedingsstoffen eruit hebben. Dat is onnatuurlijk in Nederland. En straks is het water zo schoon dat er helemaal geen aal meer is. Let maar op: als België overal rioolwaterzuivering heeft dan kachelt ook in de Maas de aal achteruit. Dat weet je van tevoren. En toch gaan ze ermee door.”

Eigen verkoop

Vader rookte de aal zelf. In het begin liepen de schooljongens Simon en Hans ermee te venten langs de deuren. Proberen meer te verdienen aan de vis in plaats van proberen meer te vangen, dat is de broers met de paplepel ingegoten.

Nu wordt al hun gerookte aal aan huis verkocht. Hans rookt de aal bij zijn huis in Wervershoof, samen met partner Nel, met verkoop aan huis. Tegenwoordig rookt Hans naast paling ook harders van andere Wadvissers. Simon woont in Den Oever aan het IJsselmeer en heeft achter het huis een mooi terras waar zijn vrouw José behalve broodjes paling ook koffie, thee en zelfgebakken appeltaart serveert.