Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Spieringkamer

Bron: Vis & Seizoen

Een kameropstelling is een soort grote hokfuik die bestaat uit meerdere kamers die boven het water uitsteken en aan de bovenzijde open zijn. De spieringkamer is een zeer eenvoudige kameropstelling van fijnmazig netwerk, specifiek voor de vangst van spiering. De opstelling bestaat 2 kamers: de achterkamer met de inzwemopening en de eigenlijke spieringkamer waarin de vangst zich verzamelt. De twee kamers zijn van elkaar gescheiden door een inkeling met een kleine doorzwemopening. Tussen de wal en de inzwemopening is een schuin toelopend schutwant geplaatst waarlangs de spiering de kameropstelling in zwemt.

De vis zwemt langs het schutwand en gaat eerst in de achterkamer. Daarna zwemmen de visjes in de spieringkamer. De spieringkamer wordt gelicht door deze los te maken van de achterkamer, waarna de kamer omhoog wordt getrokken.

Andere typen kameropstelling zijn bijvoorbeeld de ansjoviskamer (niet meer op het Wad gebruikt sinds het ineenstorten van het ansjovisbestand door aanleg van de Afsluitdijk) en de Spaanse Almadraba waarmee op tonijn wordt gevist.

Voor het vissen met spieringkamer zijn Waddengoudrichtlijnen opgesteld.