Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Hengel

Bron: Vis & SeizoenEen hengel is een eenvoudig vistuig, bestaand uit een stok met daaraan een lijn en aan het uiteinde van die lijn één of meerdere haken. De lijn zit meestal op een molen gewikkeld en de haak is meestal geaasd met (vis)vlees of kunstaas en verzwaard met ijzer of lood. De visser laat de geaasde haak door het water heen en weer bewegen waardoor vis geïnteresseerd raakt en in de haak hapt.

Handlijnvisserij(met de hengel) vraagt weinig brandstof en heeft geen bodemimpact. Handlijnvisserij is selectief doordat de visser met haakgrootte, haakvorm, aas en vislocatie kiest op welke vis hij gaat vissen. Als er bijvangst is dan kan deze vaak levend terug gezet worden. Op stenige bodems en boven wrakken is voorzichtigheid en kunde nodig zodat het vistuig niet blijft haken en er geen vislijn, haken en/of lood wordt verloren.
Veel sportvissers vissen ook met de hengel. Alleen geregistreerde beroepsvissers mogen hun vangst verkopen. Recreatief gevangen vis is per definitie voor eigen gebruik.