Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

nieuws

Containerramp Waddenzee

9 januari 2019

In de nacht van 1 op 2 januari voer het containerschip van de MSC ZoŽ mogelijk door een ondiepe vaargeul in onrustig weer en verloor zo meer dan 281 containers in de Waddenzee. Enkele hiervan zijn opengebroken en verloren de inhoud.

Kort na de ramp kwamen diverse acties op gang om de de aangespoelde spullen en stukken plastic op te ruimen. Vele helpende handen kwamen van heinde en verre om de dagen erna de kustgebieden en Waddeneilanden van Groningen en Friesland op te ruimen. Ook het leger werd ingezet. Diverse schippers en vissers uit de regio helpen ook mee met hun schepen afval ruimen uit de Waddenzee.

Bijna alle containers zijn inmiddels met behulp van sonar gelokaliseerd. Er wordt gekeken hoe de containers te borgen. Het incident wordt nader onderzocht.

Op maandagmiddag 7 januari wordt in verband met de veiligheid opgeroepen niet naar het gebied te komen om op te ruimen tijdens stormachtig weer.

Op dinsdag 8 januari zijn er door het weer en springtij weer containers opengebroken. Hierdoor zijn nieuwe ladingen afval en plastics in zee beland en spoelt aan op de stranden, kust en kwelders.

De gevolgen van deze ramp zijn verschrikkelijk voor de natuur en dieren. Op de lange termijn zijn de gevolgen op dit moment nog niet te overzien. Deze ramp heeft zeker een nasleep.

Vanaf woensdag 9 januari worden nieuwe opruimacties georganiseerd.

Opruimacties 

Op o.a de website van Veiligheidsregio Friesland lees je meer over de containerramp.

De hashtags van de opruimacties zijn #waddencleanup #helpwad.

#waddencleanup #helpwad

 

Opruimtips

 

De Waddenzee heeft het UNESCO Wereld erfgoed status. Alle opruimhulp is welkom om natuur en milieu zo veel mogelijk te ontzien, maar let wel op! Sommige gebieden zoals kwelders zijn zeer kwetsbaar. Wil je graag zelf in actie komen? Bekijk deze tips op de website van de rijkewaddenzee.nl.  

Gratis koffie hulpjutters Lauwersoog

 

Restaurant t Ailand biedt in het weekend gratis* koffie, thee of warme choco voor hulpjutters van de Waddenramp. Het visrestaurant van Goede Vissers Jan & Barbara Rodenburg-Geertsema van de TS31 Internos zit aan de Haven 49A in Lauwersoog en is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00-19:00.

* op vertoon van jutfoto of jutverhaal. Max 1 drankje per jutter. Aan deze actie kunnen geen rechten worden ontleend.   

 nieuws