Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

nieuws

Veel minder bijvangst, iets meer garnalen

4 juli 2012

Visser Dirk Albert Blom van de TX 25 test al enige tijd de puls als vistechniek voor de garnalenvangst uit. De puls levert minder bijvangst en ook betere resultaten op. Dirk Albert Blom is een van de Goede Vissers.

Spectaculair minder bijvangst en gemiddeld tien procent meer garnalen met het pulstuig Hovercran in vergelijking met het tradionele klossentuig.

Dat blijkt uit een vergelijkingsonderzoek van het ILVO aan boord van de TX 25. Het ILVO gaf vorige week in Den Oever een presentatie aan de opdrachtgever Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij.

Voor het langdurige onderzoek viste de TX 25 afgelopen voorjaar onder andere een week lang aan de ene kant met de Hovercran met een nieuw ontwikkeld vierkant net en tien klossen, en aan de andere kant met een traditioneel tuig (zowel met als zonder zeeflap) met 36 klossen. VisNed rept in de jongste nieuwsbrief over spectaculair minder bijvangst met het pulstuig, en ook betere resultaten dan met de zeeflap.

,,Het grote verschil verbaasde mij eerlijk gezegd ook, maar de uitkomsten liegen er niet om, bevestigt schipper Dirk Albert Blom van de TX 25. ,,Ik ben er wel blij mee, want de puls als alternatief voor de zeeflap kan veel problemen oplossen en ook de postzegeltjes sparen. Het staat er dus goed voor met de Hovercran.

 

Bron: Visserijnieuws, 20 juli 2012
 nieuws