Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

nieuws

Goede vis op de kaart

21 januari 2014

We ontvangen veel vragen over het initiatief Goede vis op de kaart van Stichting de Noordzee en www.goedevis.nl. Iens heeft een mailing hierover gestuurd naar restaurateurs die hebben aangeven \'goede vis\' te serveren. Maar wat is goede vis?

Ook als een visser goed bezig is zit er af en toe vis in het net waar het niet zo goed mee gaat. Dat vermijden lukt nooit 100%. Daarmee is die bijvis wat Stichting Goede Vissers betreft niet ineens fout. Het is vaak lekkere vis die gewoon opgegeten moet worden. Het wordt voor vissers onbegrijpelijk als de ene vis groen is en de andere rood terwijl ze tegelijkertijd met hetzelfde net gevangen zijn en je er niets aan kan doen dat je ook de rode vis vangt. Daarom richten we ons op goede visserijpraktijk.

Voorop staat dat er geen goede vis is als er geen goede vissers zijn. En de visser zelf maakt het verschil, op zee.

De restaurateurs regelen hun eigen inkoop naar eigen inzicht. Ze bepalen zelf wat en hoe ze willen koken, met welke producten en waar ze die betrekken, en communiceren daarover met hun gasten. Als gasten het verhaal van een restaurateur niet vertrouwen of het beleid van de restaurateur bevalt ze niet, dan blijven ze een volgende keer weg. Maar vaak zijn gasten blij met het enthousiaste verhaal over waar die mooie witlof vandaan komt en welke vissers die superverse griet hebben gevangen. Ze eten dan met meer plezier, komen graag weer terug en bevelen het restaurant ook bij anderen aan. Onze insteek is daarom vooral te zorgen voor eerlijke informatie en het oordeel verder bij de consument te laten.

Een systematische beoordeling door deskundigen kan een goede aanvulling zijn op het eigen oordeel van restaurateur en consument. Vandaar dat Goede Vissers in gesprek is over deelname aan dit programma. Omdat de meerkosten ervan niet direct ten goede komen aan de visser of aan verbetering van de visserijpraktijk vinden we wel dat die kosten beperkt moeten zijn.nieuws