Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

nieuws

Zeemeermin op de bres voor eten wat de zee schaft

11 maart 2015

Vissenkoppen, graten, staarten, het zijn allemaal delen van de vis die visverwerkers in Nederland weggooien. Zelfs verse vis die visveilingen niet kunnen verkopen, gaat zo de afvalcontainer in. De maat is vol voor een zeemeermin gevangen door kustvissers

Eten wat de zee  geeft

De zeemeermin wil mensen bewust maken van de  grote rijkdom van de zee. Verspilling van vis kan worden teruggedrongen als mensen ook de minder bekende soorten leren waarderen.  Stichting Goede Vissers zet zich hiervoor in. Als vissers op de TS31 Internos (aangesloten bij Goede Vissers) en als eigenaren van Proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog gebruiken Jan en Barbara wat de zee hen biedt. Zo is er de laatste jaren een overvloed aan strandkrabben en hebben zij veel bijvangst van zeesla. “Strandkrabben kennen we niet en laten veel vissers links liggen, maar je kunt er een heerlijke soep van maken. Samen met vissenkoppen en -graten is strandkrab één van de ingrediënten waar we de doordraaisoep van trekken die we zaterdag weggeven. En zeesla is ook onbekend, maar is op vele culinaire manieren te gebruiken. Op die manier gebruiken we wat de zee geeft en verspillen we niets”, aldus Barbara.

 

Jan en Barbara zijn zelfs bezig met de realisatie van een fileerlokaal naast het proeflokaal, waar ze consumenten, koks, vissers en andere geïnteresseerden willen leren om van alle delen van de vis, schaal- en schelpdieren diverse visproducten te maken. Ondermeer leren vis fileren, bouillons trekken, vissoep en -sauzen maken, visroken, verwerken van strandkrab en zeesla komen hier aan de orde.  “We willen vanuit het fileerlokaal ook met mensen het wad op om ze te laten zien wat wij als kustvissers doen. Ze mogen dan ook gewoon meehelpen met vissen. Op die manier proberen we niet alleen vissers en viseters dichter bij elkaar te brengen, maar ook om jonge mensen te interesseren voor het beroep als kleinschalige kustvisser waar vandaag de dag nog zo weinig van zijn”, vertelt  Jan.  Om het fileerlokaal mogelijk te maken heeft het vissersechtpaar een crowdfundingproject opgestart waar iedereen het fileerlokaal kan steunen. Hulp kan geboden worden door in de voorverkoop op www.crowdaboutnow.nl/tailand alvast diverse visproducten en vistochten te bestellen .

 

Slow Food filosofie
Stichting Lost Animals zet zich in tegen verspilling van vlees en nutteloos dierenleed van zogenaamde verloren dieren als stierkalfjes en geitenbokjes  en wil op die manier o.a. het vlees van jonge mannelijke dieren weer terug op het bord krijgen.  In maart en april verkoopt lost animals producten mét verhaal in de kiosk op de Prins Hendrikbrug.  Vanwege de duidelijke parallel met verspilling van vis heeft Sicco Gerlsma van Lost Animals ook Goede Vissers hierbij betrokken.

De actie vindt plaats vanuit de foodkiosk van ‘We Are Grutsk’ op de Prins Hendrikbrug. Dit bedrijf staat voor lokaal en ambachtelijk voedsel. Regelmatig nodigt ‘We Are Grutsk’  chef-koks uit om daar acte de présence te geven. Het is de Slow Food filosofie die allen bindt en aansluit op de zeemeerminactie. 

Link : www.vleesplus.nl/nieuws/2015/stichting-lost-animals-vindt-podium/

nieuws