Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

nieuws

film: Sailing on the Grass, Zwitserse Kust

14 november 2018

Afgelopen weekend, op 10 november 2018, werd de documentaire Zwitserse Kust gepresenteerd op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. De film toont de relatie tussen mensen en de natuurlijke omgeving, en tussen de Alpen en de Waddenzee.

Sailing on the Grass; Zwitserse Kust

Afgelopen weekend, op 10 november 2018, werd de documentaire Swiss Coast van Andrea Pellerani gepresenteerd op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. De film toont de relatie tussen mensen en de natuurlijke omgeving, en tussen de Alpen en de Waddenzee.

Zwitserse Kust

Zwitserse Kust is een portret van twee kleinschalige kustvissers uit de Waddenzee; Jan en Barbara. Met de hand voorzien zij ons van voedsel uit de natuur. Een manier van vissen die uit de prehistorie stamt. Te midden van de verpletterende schoonheid van de natuur, op de grens van land en zee, laten Jan en Barbara ons door de ogen van filmmaker Andrea Pellerani, nadenken over de relatie die wij mensen hebben met de natuur. Natuur staat niet los van ons, we zijn er een onderdeel van. Alles wat wij doen heeft een direct effect op de natuur. Hierbij maakt de film een verbinding tussen de Zwitserse Alpen en de Waddenzee: voedingsstoffen in het water uit de bergen vormen een gezonde voedingsbodem voor de oesters, mossels en vis die het vissers echtpaar vangt in de Waddenzee en vervolgens verkoopt in Zürich.

Panelgesprek visserij


Voorafgaand aan de première Sailing on the Grass gaan, onder leiding van prof.dr.ir. Katja Philippart, portefeuillehouder Ecologie bij De Waddenacademie, vissers, filmmakers, ecologen en beleidsmakers in gesprek met elkaar en met het publiek.


Barbara Rodenburg-Geertsema, kustvisser in de Waddenzee en tevens hoofdpersoon in Zwitserse Kust en filmmakers Andrea Pellerani en Laura Bouwmeester vormen samen met dr. Ingrid Tulp (marien ecoloog bij Wageningen Marine Research), drs. Bram Streefland (coördinerend beleidsmedewerker Wadden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en drs. Wouter van der Heij (ecoloog en projectleider van de Vismigratierivier van de Waddenvereniging) het panel. In Theaterskip Bald’r, naast de Harmonie.

Slow Food Market Zürich


Dit weekend gaat Barbara-Rodenburg Geertsema, Goede Visser van de TS31 weer met Wilde Wadoesters naar Zwiterland. Dit keer naar de Slow Food Market in Zürich van 16-18 november 2018. “ Wij realiseren ons meer dan ooit dat we aan de Zwitserse kust leven”.  

Zwitserse Kust gemist?

 

Wil je de documentaire ook zien? De film wordt uitgezonden door NPO2 (FryslânDoc) op zaterdag 24 november om 15.30 uur en zondag 25 november om 13.00 uur.

Foto: still uit Sailing on The Grass: Zwitserse Kust. Andrea Pellerani, Nederland, 2018, 30′. Foto gemaakt tijdens het panel gesprek over de visserij.


Zie ook https://www.doxy.nl/film/zwitserse-kust/ (ivm interne fout, gelieve de link te kopieren)#wildewadoesters #waddenzee #zwitsersekust #goedevissers #ts31 #panelgesprekvisserij #waddenacademie #leeuwarden #andreapellerani #noordelijkfilmfestival #doxyfilms #sailingonthegrassnieuws