Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Zeebaars

Latijnse naam: Dicentrarchus Labrax
Engelse naam: Sea Bass

Zeebaarzen paaien in open zee, niet ver van de kust. Volwassen zeebaarzen zijn 3-8 jaar en kunnen wel tot en met ± 30 jaar oud worden. In de winter trekken zeebaarzen naar het zuiden en migreren ’s zomers weer terug naar het noorden. Voordat een zeebaars volwassen wordt verblijft deze in jonge stadium (3-8 jaar) in opgroeigebieden bij de kust en in estuariën (zandplaten die door het getij beïnvloed worden). Zeebaarzen in Nederland zijn geslachtsrijp vanaf 6- 8 jaar.
Zeebaarzen zijn carnivoren, ze eten garnalen, krabben, vis en inktvis. Het eten wordt bepaald door wat plaatselijk aanwezig is. Zeebaars jaagt zowel overdag als ’s nachts. Ze vermijden troebel water en zijn dus afhankelijk van de windrichting op bepaalde plaatsen te vinden.
Het verspreidingsgebied van de zeebaars ligt op het Noordelijk halfrond, in de Oostelijke Atlantische Oceaan van het noorden van Scandinavië tot Marokko en Senegal in het zuiden.
Zeebaarzen komen in de Noordzee voor vanaf april en in het Waddengebied vanaf begin mei. In het najaar, september/oktober, groeperen ze om weer weg te trekken.

Smaak

De smaak is zoetig en mild. Het vlees is stevig en heeft een fijne structuur. Vanwege de fijne smaak en het sappige vlees dat toch niet uit elkaar valt is zeebaars een geliefde restaurantvis.