Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

Mee op zee met goede vissers

Demonstratievissers zijn beroepsvissers die hun visvergunningen op een nieuwe manier gebruiken. In plaats van zo veel mogelijk vis te vangen en die te verkopen op de visafslag verdienen deze vissers hun geld door burgers mee te nemen het Wad op. Ze laten de natuur zien zoals die zich aandient voor het oog van de visserman: vogels, zeehonden, schelpenbanken, zeewier, eb & vloed. En natuurlijk: verse vis! De gasten kunnen zien hoe de verschillende vistuigen werken en proeven van de verse vangst.

De Wadvistochten vanuit Lauwersoog gaan nog een stapje verder. Geïnteresseerde burgers kunnen mee met een traditionele beroepsvisser die vooral van de visvangst leeft. De gasten ervaren in de praktijk hoe de ambachtelijke wadvisserij in zijn werk gaat. Zo delen de vissers hun kennis en vaardigheden met een brede groep geïnteresseerden. Wie nog een stap verder wil gaan kan zelfs een trainingsprogramma tot Wadvisser volgen. In dat trainingsprogramma komen ook het verwerken en roken van vis aan bod. De vissers willen het ambacht in leven gehouden en doorgeven aan volgende generaties.

Natuureducatie op het Wad

Liefde gaat door de maag, en waarschijnlijk is dat ook de reden waarom deze vorm van natuureducatie zo'n succes heeft. Een dag lekker buiten zijn, genieten van het Wad, de zee en de zilte lucht en zelf (helpen bij) vissen vangen. Die hele beleving wordt compleet met het samen genieten van de vers gevangen vis. Demonstratievissers zijn echte gastheren die weten hoe ze van een vistocht en/of Wadexcursie een geslaagd dagje uit moeten maken. Daarnaast zijn ze nog altijd visserman, in hart en nieren.

Behoud van regionale visserijtraditie en vakmanschap

De Wadvistochten, het trainingsprogramma en de fileercursussen zijn onderdeel van het project 'Vakmanschap in de Kustvisserij' dat door het visserijbedrijf TS31 is uitgevoerd met steun uit het Europees Visserij Fonds (EVF) 

Behoud van regionale visserijtraditie en het bijbehorend vakmanschap is één van de doelstellingen van Stichting Goede Vissers en alle betrokken visserijbedrijven. Voor de hedendaagse ambachtelijke visser komt daar heel wat bij kijken. De Profielschets van een moderne kustvisser geeft een goed beeld van de diverse eigenschappen en vaardigheden die een kleine Wadvisser vandaag de dag nodig heeft.